Vue JS Interview Questions and Answers

If you are looking for the interview questions on Vue JS, you are at the right place. We have listed some of the frequently asked Vue JS interview questions and answers to make you clear your interview process.

Vue JS has already become popular, the opportunities for Vue Js are growing and many are looking make their career. The average salary of a Vue JS Developer in the United States is $99,991 per year.

Frequently Asked Vue JS Interview Questions:

Q1. What is Vue.js?

Ans: Vue JS is basically pronounced as view, it is progressive framework useful in building UI’s.

Vue.js is small, versatile and approachable framework. If you are aware of CSS, HTML and JavaScript then you are good to go with developing Vue JS apps in no time.

Q2. What are the features of VueJS?

Ans: When compared to other frameworks like Angular and React, React JS and Vue JS provide similar features. Below are some of them:

  • Make use of a virtual DOM.
  • Provide composable and reactive view components.
  • Maintain focus in the core library, with concerns such as routing and global state management.

Q3. Why is Vue JS so popular?

Ans: The following reasons make Vue JS so popular among others:

  1. Vue JS is a light weight, modular, flexible and performs efficiently.
  2. It makes the development process easy and smooth.
  3. The most important factor is its learning curve.
  4. It is equipped with the best tools, organized state management and routing.
  5. This framework solves critical problems and provides incredible development speeds

Q4. How to create a “hello world” program in Vue JS?

Ans: To create a hello world program in Vue JS, let’s create a html and file install Vue JS:

<html>

<head>

<title>Vue JS Hello World</title>

</head>

<body>

<body>

<script src=”https://unpkg.com/vue”></script>

<html>

We have added Vue JS successfully to our application, now we need to create an element:<div id=”root”></div>

Now we can create a new view instance:

<script src=”https://unpkg.com/vue”></script>

<script type =”text/javascript”>

Var App = new Vue({

el:”#root”,

data:{

message:”Hi”,

}

});

</script>

Now, you can see that Vue JS app is added to the “root” id, you can use class too for the el property. Now you can change message to “Hello World”.

var App = new Vue({

el: “#root”,

Data:{

message:”Hello World!”,

}

});

This will change the message value and displays the output as: Hello World!.

<script type =”text/javascript”>

Var App = new Vue({

el:”#root”,

data:{

message:”Hi”,

}

});

</script>

Now, you can see that Vue JS app is added to the “root” id, you can use class too for the el property. Now you can change message to “Hello World”.

var App = new Vue({

el: “#root”,

Data:{

message:”Hello World!”,

}

});

This will change the message value and displays the output as: Hello World!.

Q5. How to install Vue JS?

Ans: Vue JS can be installed using CDN, this process is fast, flexible and simple method. You can import Vue JS by using the following syntax:

Syntax: “<script src=”https://unpkg.com/vue”></script>”

Q6. What are HTML declarations in Vue JS?

Ans: Vue enables you to make use of HTML tags and attributes to manage and alter the view of the application. This includes setting attributes dynamically like href and alt. Vue allows you to render components and tags based on the data in the application.

Q7. What is mixin?

Ans: Mixin allows us to write reusable and pluggable functionalities for components in Vue. If are equipped with a set of components like methods and lifecycle hooks etc. which you wanted to use across multiple components, you can define it as mixin and simply reference it in the component.

Q8. What is a virtual DOM?

Ans: The “Virtual Document Object Model” or v-DOM is extremely different than the actual DOM. The v-DOM is an in memory representation of the underlying node (data structures) that the Vue js runtime engine processes different checks against prior to actually inform the DOM that an update is needed.

Q9. What is a Vue plugin?

Ans:  A Vue plugin helps developers in building and adding a global level functionality to Vue. This can be used to write globally accessible properties and methods, options, assets, mixins and other custom API’s to an application.

10. What is the difference between Vue JS and React JS?

Ans: Frontend developers make use of different tools and they have their choice of selecting the tools based upon their working methodology and using programming languages. Here, we will compare between the two popular frameworks, vuejs and reactjs.

Vue JS React JS
It is a type of library. It is a type of library to build UI.
It supports advanced SPA and native application types. It supports SPA and mobile application types.
Suitable for web development and single-page applications. Ideal for modern web development and apps for IOS and Android.
Based on Virtual DOM Based on Virtual DOM
Written in JavaScript Written in JavaScript
The languages preferred are HTML templates and JavaScript. Recommends the use of JSX – JavaScript XML.
Companies like Alibaba, Baidu, GitLab use it. Companies like Facebook, Netflix,Uber, Reddit, Twitter, Paypal, Walmart are using It.
More than 40,000 stars added on GitHub during the year More than 27,000 stars added over the year

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

Latest Posts