Salesforce Interview Questionss

Best Salesforce Interview Questions To Get Hired

Salesforce – this name needs no introduction in the CRM (Customer Relationship Management) world. This is a company that has become extremely popular in recent years due to its CRM software. Currently, more than 150,000 companies are using Salesforce.

On average, a Salesforce developer earns $115, 009 per year in the U.S. Last year, the market share of Salesforce was an astonishing 19.5% and was almost double its nearest rival, SAP, which had a market share of 8.3%. In the last year, the acquisitions of Salesforce totaled more than $7 billion. Thus, with its meteoric growth and rapid-fire acquisitions, Salesforce is dominating the tech headlines.

Owing to its high demand, many IT professionals and graduates are looking to grab job opportunities in this field. But, clearing a Salesforce interview is not an easy affair. Keeping this in mind, we have come up with this blog which consists of all the Salesforce interview questions and answers. If you feel we have missed any questions, then please place them in the comments section; we will add them at the earliest.

Q1. What is Salesforce?

Ans. Salesforce is a provider of cloud-based CRM software for companies all over the world. With its CRM platform, it gives a centralized view of your customer’s information to all your departments including commerce, sales, marketing, and service. This CRM software enables organizations to manage their customers efficiently by providing personalized experiences to them.

Related Post: Salesforce Tutorial

Q2. What is SFDC?

Ans: SFDC stands for Salesforce Dot Com or Salesforce.com. It is a supplier of distributed computing and social venture SaaS (Software-as-a-service) and situated in San Francisco.

Q3. What is CRM?

CRM is a combination of technologies, strategies, and practices for analyzing and managing all your organization’s interactions and relationships with your customers. The goal of CRM is to enhance business relationships.

Q4. Why do we use Salesforce?

Ans: Salesforce solves many critical business challenges which include:

  • Providing higher customer satisfaction by understanding their needs better
  • Offering a centralized view of customer information to all the departments
  • Improve lead generation and conversion
  • Generating and updating pipeline reports
  • Awareness of business issues
  • Better team collaboration
  • Strengthening relationship with partners
  • Enhancing customer service
  • Getting ahead of the competition
  • Measuring and analyzing your business
  • Competing with bigger enterprises

Q5. Why is Salesforce so important?

Ans: There are many problems companies face today in understanding their customers, accessing customers’ information, providing better customer service, and many others. Salesforce helps businesses overcome these challenges by providing a wide range of features in all the functional areas.

Q6. What are the benefits of Salesforce?

Ans: The benefits that Salesforce offers to companies all over the world with its unique and powerful features are listed below.

  • A centralized view of customer’s information
  • A cloud platform with high security standards
  • Exceptional user resources
  • Customization and flexibility
  • Easy to manage
  • Standard API links
  • Open ecosystem
  • Metadata platform
  • Enhances pipeline marketing
  • Boosts lead nurturing

Q7. What database does Salesforce use?

Ans: Salesforce uses the Oracle database and it lies under the Force.com database and environment. For all the developers who work with Salesforce, the data interface is via custom, standard, and external objects. And, they don’t have access to the underlying database.

Q8. Who are Salesforce’s competitors?

Ans: The top competitors of Salesforce are listed below:

  • SAP CRM
  • Infor
  • Nimble CRM
  • Microsoft Dynamics CRM
  • Sage CRM
  • Pega CRM
  • Sugar CRM
  • NetSuite CRM+
  • Oracle Siebel
  • MotherNode CRM

Q9. What are Salesforce Objects?

Ans: A collection of fields are referred as objects. There are two types of objects known as standard objects and custom objects. Standard objects are available by default and the custom objects are created by the users.

Q10. What are Salesforce products?

Ans: The Salesforce products are listed below.

  • Salesforce Sales Cloud
  • Salesforce Marketing Cloud
  • Salesforce Service Cloud
  • Salesforce Einstein
  • Salesforce Platform
  • Salesforce Community Cloud
  • Salesforce Integration Cloud
  • Salesforce Commerce Cloud
  • Salesforce Collaboration
  • Salesforce Industry Products

Q11. What is Sandbox in Salesforce?

Ans: Salesforce Sandbox is a type of isolated development and testing environment within Salesforce and it enables the execution of programs or software without affecting the platform, system, or application on which they run.

Q12. What is Salesforce Workbench?

Ans: Salesforce Workbench is a suite of powerful, web-based tools designed for developers and administrators to interact with Salesforce.com companies through the Force.com APIs. It is an open-source project and is managed on Github.

Q13. Salesforce vs SAP. State the differences.

Ans: The below table depicts the comparison between Salesforce and SAP.

Feature

Salesforce CRM

SAP CRM

Owner Salesforce CRM is owned by Salesforce, a cloud-based software company. SAP CRM is owned by SAP, an ERP software manufacturing company.
Cost For an annual subscription, the price starts at $25 per month per user. For an annual subscription, the price starts at $57 per month per user.
languages The languages supported by Salesforce CRM are English, French, Italian, Portuguese, Spanish, Dutch, and Swedish. The languages supported by SAP CRM are English and Dutch.
Major clients The top clients of Salesforce CRM are Kone, iQor, Adidas, etc. The top clients of SAP CRM are Straumann Holding AG, Carl Zeiss AG, Bentley Systems, etc.
Customer Size Small, medium, and large businesses Medium and large businesses
OS Windows, Apple OSX, and Linux Windows, Apple OSX, and Linux
Support The available support is through email, phone, live support, training, and tickets. The available support is through email, phone, training, and tickets.
Training You will be provided with a “Get Started” online guide and you need not pay any extra amount for this. This is inclusive in the subscription amount. You will be provided with online training modules along with certifications. You have to purchase these modules separately.
Compatibility iOS, Windows, Android iOS, Windows, Android
Deployment To deliver their SAAS, a cloud deployment model is used by Salesforce. They may or may not support on-premise based on the compatibility with computers and mobiles. To deliver their SAAS, a cloud deployment model is used by SAP. They support on-premise deployment as well. Even mobile compatibility is supported by SAP.
Enhancements Enables the business-ready enhancement plan preparation. This feature is not supported by SAP.

Q14. What is Salesforce Apex?

Ans: Salesforce Apex is an object-oriented and a strongly typed programming language that enables developers to execute the transaction and flow control statements on the Salesforce.com servers in conjunction with calls to the API.

Q15.What are Apex code examples?

Ans: Some of the basic apex code examples are given below:

Example1: Handling Multiple Records

trigger ACC on Account (before insert, before update) {

List<String> accdetails= new List<String>{};

for(Account acc: Trigger.new){

 acc.SLASerialNumber__c= acc. Type+ ‘-’ + acc.SAP_Customer_Number__c;

}

}

Example2: SOQL Query and DML Statement in a loop.

trigger Acc on Account (before insert, before update) {
for(Account acc: Trigger.new) {
List<Contact> contacts = [select salutation, firstname, lastname from Contact where Accountld = :acc.Id];
for(Contact con: contacts) {
con.Description=con.salutation + ‘' + con.firstName + '' + con.lastname;
update con;
}
}
}

Q16. What are Apex Triggers?

Ans: A trigger is an Apex code that gets executed before or after the DML (Data Manipulation Language) operations that include the following:

  • Update
  • Insert
  • Merge
  • Delete
  • Undelete
  • Upsert

Q17. Explain salesforce governor limits?

Ans: In Salesforce, the Apex runtime engine enforces the runtime limits known as Governor limits. They are the Salesforce’s way of enforcing you to write scalable, efficient code. The Governor limits make sure the code doesn’t misbehave.

Q18. What is Salesforce wave analytics?

Ans: Salesforce Wave Analytics (also known as Analytics Cloud) is Salesforce’s BI platform and is optimized for data visualization and mobile access. This cloud-based analytics tool will enable you to create powerful dashboards and reports from a large amount of your enterprise data.

Q19. What are role and profile in Salesforce?

Ans: The difference between role and profile is stated below:

  • A role in Salesforce is one of the ways in which access to records can be controlled. The reports are also impacted by roles.
  • A profile is a collection of permissions and settings that define what a user can perform in Salesforce.

Q20. What is OWD in Salesforce?

Ans: For any object in Salesforce, the default level of access on records is termed as OWD (Organization Wide Default). It is baseline security for your Salesforce instance and is used to restrict the access.

Q21. What are sharing rules in salesforce?

Ans: Sharing rules in Salesforce are used to extend sharing access to users in roles, public groups, or territories. By making automatic exceptions to your organization-wide sharing settings, the sharing rules provide particular users with greater access.

Q22. What is Salesforce Lightning?

Ans: Salesforce Lightning is defined as a component-based framework built for the development of applications from Salesforce.com that are actually designed to simplify processes for business users who don’t have experience in programming.

Q23. Salesforce Lightning vs Classic. State the difference.

Ans: Salesforce Classic is a bit old when compared with its CRM rivals such as SAP. However, Salesforce Lightning provides a beautiful, new, and fast experience to the users. This impressive interface comes with a lot of benefits for the sales teams. The stand-out functionalities of Lightning are listed below.

  • Smarter views
  • Efficient and modern UI
  • Customization of Home Page
  • More columns on dashboards
  • Activity Timeline

But, there are some features that exist in the updated version of Classic but not Lightning. They are as follows:

  • Customizable dashboards
  • Inline editing of records and lists
  • Support of Account teams
  • Possibility of merging Leads, Contacts, or Accounts
  • The option of Advanced filter logic

Q24. What is a Bucket Field in Salesforce reports?

Ans: A Bucket field in Salesforce reports is a functionality utilized to categorize the report records quickly, creating a custom field or a formula within Salesforce. When a bucket field is created, you define multiple categories or buckets that are utilized to group report values.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

Latest Posts